lauantai 5. huhtikuuta 2014

Suklaakakkua ja Bostonpullaa

"Suklaamuffinikakku"
Maaliskuussa lomalta paluun kunniaksi leivoin tosiaan kokeellisen suklaakakkua töihin, ja viikko sen jälkeen kokeilin pitkästä aikaa leipoa pullaa Bostonpullan muodossa.

Suklaakakun leivoin Perfect Chocolate Muffin -reseptin ohjeella, mutta tosiaan paistoin sen kakkuvuoassa ja koristelin kuorrutepursotuksin. Kakku oli uunissa vain 30 minuuttia, mikä oli ehkä hieman liian vähän. Eli ehkä noin 45-50 min olisi ollut parempi. Nyt kakku jäi keskeltä veteläksi, tosin se kyllä tiivistyi jäähdyttyä. Työkaverit kyllä tykkäsivät, mutta pitää kokeilla joskus uudestaan ja paistaa se ihan kunnolla. Ja pursotuksista tuli ihan karmeat sillä en ollut ikinä ennen tehnyt pursotuksia kakkuun.

Loppuviikosta sitten oli töissä pullaa, ja kaikki alkoi haikailemaan pullasta. Olin jo jonkun aikaa miettinyt, että pitäisi tehdä pullaa, kun vielä sattumalta Yhteishyvän ruokalehdessä oli ohje Bostonpullaan ajattelin, että nyt leivotaan! Tosin käytin kyllä ihan äidin pullareseptiä.

Bostonpulla

Bostonpulla

Taikina:
2,5 dl vettä
1 pussi kuivahiivaa
1 tl suolaa
0,5 rkl kardemummaa
0,75 dl sokeria
100g sulatettua margariinia
~ 8 dl vehnäjauhoja (taisin itse laittaa 7,5dl)

Väliin:
100g margariinia
1-2 dl sokeria (itse en mitannut, kun heitin vaan sokeriastiasta kaikki loput)
hieman vaniljasokeria
reilusti kanelia

Taikinan tein tällä kertaa niin, että laitoin kulhoon n. 5dl jauhoja, kuivahiivan, sokerin, suolan ja kardemumman. Laiton sekaan veden ja sekoitin. Lisäsin sulan margariinin ja sekoitin lisää. Sitten lisäsin jauhoja vähitellen kunnes taikina alkoi tuntua sopivalta. Lopuksi vielä otin vähän jauhoja ja käsin vaivasin taikinaa kulhossa. Taikinan jätin sellaiseksi, että se tarttui sormiin. Sitten annoin taikinan kohota 45 minuuttia.

Kun taikina oli kohonnut laitoin jauhoja pöydälle, ja tiputin taikinan jauhojen päälle. Vaivasin taikinaa hieman jonka jälkeen kaulitsin sen isoksi levyksi. Sivelin hieman pehmitettyä margriinia koko levylle, sen jälkeen reilusti sokeri, johon olin lisännyt vaniljasokeria. Lopuksi reilusti kanelia päälle. Sitten käärin rullalle ja leikkasin päädyt pois. Sitten leikkasin rullan kahdeksaan osaan, ja ladoin palat leikkauspinta ylöspäin kakkuvuokaan jonka pohjalle olin pingoittanut leivinpaperin. Yksi pala keskelle ja muut sen ympärille sopivin välein, ei siis kiinni toisiinsa. Voitelin palat kananmunalla ja sitten paistoin uuniin alatasolla 200 asteeseessa 30 minuuttia. (Äidin ohjeessa kyllä luki, että 170 asteinen uuni n. 30-35 minuuttia, mutta kokeilin paistaa tuon Yhteishyvän ohjeen mukaan, ja hyvin paistui.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti