lauantai 16. helmikuuta 2013

Kardemummainen riisikookosvanukas

Minut kutsuttiin ystävänpäiväksi naapurissa asuvan Bangladeshilaisen pariskunnan luokse syömään. Tarjolla oli pääruokasi perinteistä bangladeshilaista juhlaruokaa eli riisiä ja kanaa (Fried rice and chicken) sekä nautapataa (Beef Stew). Jälkiruoaksi tarjolla oli jänniä uppopaistettuja puikuloita, jotka oli laitettu siirappiin. Luulen, että kyseessä oli Gulab jamun. Tämän seurana oli makeaa riisivanukasta eli sweet rice pudding. Noh, syy miksi kerron tästä on yksinkertaisesti se, että minua alkoi sitten tänään tekemään mieli jotain makeaa ja hyvää. Halusin tehdä jotain helppoa ja päätin kokeilla itse tehdä riisivanukasta ja löysinkin ohjeen Kaheer Rise Puddingiin.

Hieman taas muotoilin omaan makuuni reseptiä, koska en voi mantelia tai pähkinöitä syödä eikä ollut kookosmaitoa, ainoastaan kookoskermaa. Jätinkin pähkinät pois kokonaan ja käytin mausteena vain kardemummaa. Eli tein oikeastaan kardemummaista riisikookosvanukasta.

Kardemummainen riisikookosvanukas (2 annosta)


2 dl kookoskermaa (Kara) (kun ei ollut kookosmaitoa)
0,3 dl vettä
2,3 dl maitoa (itse käytin soijamaitoa)
3 tl sokeria
0,6 dl puuroriisiä (myös muu riisi käy esim. basmati)
1/4 tl kardemummaa (itsellä meni hieman runsaammin vahingossa)

Kardemummainen riisivanukas
Kaada kookoskerma, vesi ja maito kattilaan ja laita liedelle kuumenemaan. Kun näyttää, että seos alkaa kiehua säädä lämpö matalalle ja laita joukkoon riisi, sokeri ja kardemumma. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia välillä sekoitellen, kunnes seos sakenee. Kaada tarjoiluastiaan tai yksittäisiin tarjoilukulhoihin. Anna hieman jäähtyä, mielestäni hyvää niin lämpimänä kuin kylmänä.

Itsellä keitos kiehui turhankin kovaa, että piti vahtia koko ajan ja sekoitella, ettei pala pohjaan. Hyvää siitä kuitenkin tuli.

Tavallaanhan tämä on riisipuuroa, joka on tehty kookoskermaan ja maitoon, pelkän maidon/veden sijaan. Ja mausteena käytetty kanelin sijaan kardemummaa. Mutta se kookoskermasta tulee kyllä todella hyvä maku tähän eikä todellakaan tule sellainen olo, että söisi riisipuuroa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti