Resepti on peräisin mistä muualtakaan kuin maailman parhaasta leivontakirjasta "Seitsemän tähden leivontakirja" (Otava 2004). Siskollani oli ensin tämä kirja vuonna 2007 ja pyysin sitten kirjan itselleni samana vuonna joululahjaksi. Siitä lähtien kirjaa onkin tullut käytettyä ahkerasti, sillä sieltä löytyy kaikki tarpeelliset ja parhaat leivontareseptit.
Tämä suklaakakku on kirjassa nimellä "Äidin suklaakakku" (Sivu 160) ja sitä kuvataan kahvin makuisena suklaakakkuna. Itse kutsun sitä ihan vain suklaakakuksi tai suklaakookoskakuksi, sillä äidin pähkinäallergian takia olemme pähkinärouheen sijaan laittaneet kookoshiutaleita (tämänkin keksi sisko).
Mutta nyt itse asiaan!
The one and only - Suklaakakku |
Suklaakakku
175g tummaa suklaata
1 tl murukahvia (itse laitan reilummin n.2-3 tl)
175g margariinia tai voita
3 munaa
2 dl sokeria
1 dl pähkinärouhetta (tai kookoshiutaleita tms.)
1½ dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
Ensin aloitan murskaamalla suklaan kattilaan, sen jälkeen margariini paloina ja lopulta murukahvi. Itse käytän kerroskattilaa, eli ekaan kattilaan vettä, jonka annan sitten hiljalleen kiehua ja sulattaa suklaan. Tällä tavoin voi estää, ettei mikään pala pohjaan.
Suklaaseoksen sulaessa voikin sitten ihan rauhassa vatkata munat ja sokerin vaahdoksi. Sitten laitetaan pähkinärouhe tai omassa keittiössäni kookoshiutaleet, vehnäjauhot ja leivinjauhe omaan astiaan ja sekoitetaan.
Kun suklaaseos on valmis kaadetaan se muna-sokeri vaahtoon samoinkin kuin kuivat aineet. Sitten vain varovaisesti nuolijalla sekoitetaan kaikki yhteen.
Vuokana kannattaa käyttää jotain noin 1½ litran vetoista vuokaa. Itse pidän parhaana tuollaista "kuivakakku" vuokaa. Vuoka rasvataan ja jauhotetaan, itse käytän kookoshiutaleita jauhojen sijaan. Tämän jälkeen taikina kaadetaan vuokaan ja paistetaan 175-asteessa uunin alaosassa n. 45-60 minuuttia. Itse olen todennut tuolla "kuivakakku" vuoalla, että 50 minuuttia on aika optimaalinen aika.
Kun kakku on valmis, eli puutikkuun ei enää jää taikinaa kakkuun pistettäessä, voi kakun ottaa hetkeksi lepäämään pöydälle, jonka jälkeen sen voi kaataa tarjoilualustalle. Itse anna kakun jäähtyä vuoan alla, jolloin kakku kerää kosteutta juuri sopivasti. Jos kakku tarjoillaan vasta myöhemmin tai seuraavana päivänä niin kannattaa sulkea kakku muovipussiin, jotta kakku ei kuiva liikaa.
Kakun voi myös koristella sulalla suklaalla, sulattamalla suklaata muovipussissa mikrossa ja leikkaamalla yhteen kulmaan pieni reikä, josta sitten pursotella sitä suklaata nauhoina kakun päälle. Yllä olevassa kuvassa niitä ei valitettavasti ole, enkä muistanut ottaa siitä kakusta kuvaa jossa olisi ollut.
Kakun voi myös koristella sulalla suklaalla, sulattamalla suklaata muovipussissa mikrossa ja leikkaamalla yhteen kulmaan pieni reikä, josta sitten pursotella sitä suklaata nauhoina kakun päälle. Yllä olevassa kuvassa niitä ei valitettavasti ole, enkä muistanut ottaa siitä kakusta kuvaa jossa olisi ollut.
Kakku säilyy melko hyvin, noin 4-6 päivää huoneenlämmössä. Pakastimessa sen luvataan säilyvän noin neljä kuukautta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti